Purre fra Jæren og trøffel fra Lofoten

Et norsk mateventyr startet i Lyon i 1987. Arne Brimi deltok i den første utgaven av Bocuse d`Or, det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst. Norge har siden den gang vært en viktig nasjon i konkurransen, og vi har faktisk vunnet flere medaljer enn vertslandet Frankrike. Det har blitt fem gull, tre sølv og tre bronse. Dette betyr mye for norsk matkultur, for rekrutteringen og for Norge som salgsvare. Norske kokker er definitivt hotte.

Nylig tok Christian André Pettersen bronsemedalje i Lyon, og stod sammen med Sverige og Danmark på pallen. Råvarene forklarer mye av den skandinaviske suksessen, sa Pettersen. Skandinavia har utsøkte råvarer og en fantastisk tradisjon for matlaging. Han brukte purrestokk fra Jæren og trøffeltang fra Lofoten. Det skjedde i Frankrike. Vi har både eksotiske og flotte råvarer, og vi har kokker i verdensklasse. Dette betyr enormt mye for norsk matkultur og rekrutteringen til kokkefaget.

Bocuse d`Or er en omfattende konkurranse som starter med uttaket av Årets kokk. Nylig ble fem nye kokker presentert. Det er disse som skal konkurrere om å bli årets kokk 2019, og videre konkurrere i Bocuse d’Or Europe som arrangeres i Tallin i 2020. Der samles 20 av Europas beste kokker, hvorav de tolv best plasserte kokkene blir direkte kvalifisert til selve Bocuse d’Or, i Lyon i 2021.

I den store verdensfinalen konkurrerer så 24 av verdens beste kokker over to dager. Kandidatene har vært gjennom et nasjonalt uttak, og har alle gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel – Europa, Asia eller Latin-Amerika. Vinneren får en Bocuse-statuett, en plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet, samt en pengepremie. Med seg får de også verdifull erfaring som brukes til å hjelpe andre kokker, som har en drøm om å hevde seg i internasjonal kokkekunst.

Christian André Pettersen har hatt en drøm om å vinne konkurransen siden han var ni år. Han har jobbet målrettet i mange år og deltatt flere ganger i Årets kokk – og lært mye av andre. I 2018 la han ned over 2000 treningstimer! Bak ham står et team med hjelpere som er helt avgjørende i konkurransen, pluss samarbeidspartnere og sponsorer som også betyr veldig mye. Det er en lagseier gjennom mange års arbeid, men det krever kokker med det lille ekstra. Man skal tåle å stå i det. Lenge.

Verdensmesterskapet i kokkekunst er en studie i kreativitet, smak, detaljrikdom og design. Å hevde seg i eliten av verdens mest ambisiøse konkurrerende kokker er utrolig krevende. Hver kokk har 5 timer og 35 minutter på seg til å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et kresent internasjonalt dommerpanel. Rettene skal tilberedes for 14 personer og hovedingrediensene velges av arrangøren.

Christian André Pettersen har med seg gull fra europamesterskapet og bronse fra verdensmesterskapet, og er nå en av fem deltakere som igjen skal kjempe i Mathallen i Oslo 24.september om å bli Årets kokk. Det norske eventyret fortsetter.

Norsk kokkekunst er i verdensklasse.

Bak alle de 13 medaljevinnerne finnes en underskog av kokketalenter. Det gjør at vi kan nyte flotte råvarer, lekkert tilberedt, på mange gode restauranter rundt omkring i landet vårt. Mat er definitivt hot, og få har bedre forutsetninger for å løfte norsk matkultur ut til verden enn de norske kokkene.

Ambisjonen til Stiftelsen Bocuse d`Or i Norge er å utvikle norske kokker til de beste i verden, og dermed bidra til utvikling av norsk gastronomi i mat- og reiselivsnæringer, samt kokkeyrkets rolle og status. Reisen så langt lover godt for fremtidens håndverksmat.

Uten mat og drikke, duger helten ikke.

Takk for maten!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.