Det er på tide å skrote pakkekalenderen!

I morgen kommer ungene mine til å stå og stirre på en tom vegg, samtidig som utallige unger i alle aldre åpner sin første gave i desember. Det er sirlig innpakkede sokker, tannbørster, og alskens duppeditter. Det er øl og akevitt til far, hudkremer og duftlys til mor. Alle skal få. Hver dag. Frem til julaften.

Sånn har det blitt.

Jeg klarer ikke å la være å irritere meg over kalenderjaget som er i gang. Når ble liksom pakkekalender en standard? Nå har vi sågar kommet dit hen at man søker etter alternativer til pakkekalenderen.. Verden står ikke til påske.

I min barndom fikk vi alltid julekalender med små sjokoladebiter. Jeg husker enda den gangen jeg fikk en kalender som var formet som et lite hus. Jeg gledet meg til hver en luke, og det var alltid like spennende å se hvilken sjokoladefigur man fikk.

Men jeg skal innrømme at mamma faktisk laget pakkekalender til oss ungene, en gang. Vi var fire i tallet, så det var litt av en oppgave! Hun løste det ved at vi barna fikk åpne hver vår luke i firedagerssykluser. Det var spennende nok. Endelig skulle vi også få.

Men det ble aldri pakkekalender etter dette.

Den gang var jeg litt snurt da jeg besøkte venner, og kunne se gaver som hang sirlig innpakket på en vegg. Lengtende øyne kunne bare drømme. I dag setter jeg pris på mine foreldres valg.

For jeg har aldri lidd noen nød. Og det har ført til at jeg ikke har denne tradisjonen tett på livet. Takk og pris for det. Pakkefri desember har sine fordeler.

Jeg vil faktisk påstå at pakkekalender har blitt et hysteri, som nå også har forflyttet seg til den voksne verden. For den eldste generasjonen må det hele virke ganske absurd. Enkelte kan enda huske tilbake til den tid hvor appelsiner var et eksotisk innslag i julefeiringen..

Til og med i Aftenpodden var det nyttige råd for pakkekalenderen. Har man 3-4 barn, løser man enkelt strevet ved å pakke alle gaver inn i samme pakke. Vips, så ble 96 pakker til 24.

Heldiggriser! Jeg snakker stadig med godt voksne mødre, som enda sender pakkekalender til sine håpefulle små. Langt inn i 30-årene.

Det er på tide å stoppe hysteriet.

Enkelte tar sågar til orde for alternative pakkekalendere. Det snakkes om aktiviteter og kos, og mer tid med hverandre. Pakket sirlig inn, i små lukelapper på en vegg. Jeg tilbringer tid med familien rett som det er. Det er faktisk noe av det kjæreste jeg gjør. Men trenger vi virkelig en lapp for dette?

Hva skjedde med den gode gamle sjokoladekalenderen? Spiser vi virkelig så mye snop i løpet av året, at denne har mistet sin sjarm og sin plass i juletradisjonene?

Det er ikke så farlig, så lenge du ikke bryr deg. Men søren heller, dette bryr jeg meg om. Sjokoladekalenderen trenger en renessanse. Det er på tide å skrote pakkekalenderen!

2 kommentarer til «Det er på tide å skrote pakkekalenderen!»

 1. Mye bra poeng, likevel lurer jeg litt på hva du tenker at vi som har barn med mat-allergier, diabetes etc. skal gjøre?

  Dersom mine foreldre ikke hadde lagt pakkekalender til meg og min søster da vi var små (det kunne være en sjokolade-bit av melkefri sjokolade, en smurfeske, en hårstrikk etc. noen få ganger litt større pakker), hadde ikke vi hatt kalender.

  Hvordan tror du det hadde vært, å vært den eneste i klassen som ikke hadde kalender hjemme fordi vi blir dårlige av å spise vanlig sjokolade? For å toppe det hele, var det på den tiden vanlig å ha sjokolade-kalender i klasserommet (en elev fikk en sjokolade en dag i løpet av desember). Den måtte i vårt tilfelle gis bort til læreren.

  Poenget mitt er at sjokoladekalender ikke er for alle, og at pakkekalender ikke trenger å være mer avansert enn en sjokolade-kalender. Verden er ikke så svart-hvit.

  Min datter får pakkekalender, gjerne med en melkefri sjokoladebit!

 2. Pust godt ut…og inn, og ut igjen ❤️
  Jeg er også 4 barns mor, og jeg koser meg med å lage pakkekalender til de. Eldste er student, og får pakker som tannkost, sjampo, suppeposer og kanskje en ansiktsmaske! De minste får en fin blanding av noe de trenger (som forøvrig kan være en mini tannkremtube som er fin å ha med på overnattinger) og noe som er gøy, noe vi kan lage noe av, en lapp hvor det står «i dag er d smultring til frokost» 🎄🎁🎅🏻❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.