For Høyre har det vært viktig å gi kommunene og fylkeskommunene en vekst i frie inntekter, for å sikre kommunenes og fylkeskommunenes handlingsrom og gjøre dem i stand til å levere gode tjenester. Dette har gitt resultater.
Visste du for eksempel at det ved inngangen til juni 2021 kun var 14 kommuner registrert i ROBEK? Til sammenligning var tallet 46 når Regjeringen Solberg tok over i 2013. Hovedårsaken til at det er såpass få kommuner er den sterke inntektsutviklingen i kommunene de siste årene, som har ført til gode økonomiske resultater og oppbygging av store driftsreserver, som kalles disposisjonsfond.
Det er derfor ganske rart å lese at Ap gjentatte ganger i sine budskap fremmer en historie om at kommunene er sulteforet, og at bare de kommer til makten vil alt bli så meget bedre. Dersom kommunene i dag er sulteforet, kan man undre seg over at kommunene i det hele tatt klarte å levere tjenester under de rødgrønne.
Faktum er at kommunene og fylkeskommunene jevnt over har solide reserver. Ved utgangen av 2020 anslås disposisjonsfond til å utgjøre 11,6 pst. som andel av inntektene for sektoren samlet (om lag 68 mrd. kroner). Til sammenligning utgjorde disposisjonsfond 6,9 pst. av inntektene ved utgangen av 2013 (om lag 30 mrd. kroner).
Siden regjeringen tiltrådte i 2013 har kommunesektorens frie inntekter økt med anslagsvis rundt 35 milliarder kroner. Denne veksten sier noe om kommunenes mulighet til å levere gode tjenester. For Høyre har tillit til at lokalpolitikerne sitter nærmest de som trenger tjenestene.
For Høyre er det innbyggeren som skal stå i sentrum, og vi er ikke så opptatt av hvem som leverer tjenestene. Det trengs innovasjon i offentlig sektor, og det får vi gjennom et mangfoldig tjenestetilbud. Høyre vil ha en bærekraftig og innovativ offentlig sektor som tilpasser seg brukernes behov, hvor alle skal ha tilgang til gode tjenester, uavhengig av hvor i landet man bor.
Mens venstresiden er redde for å ta i bruk private aktører, mener vi at vi er helt avhengige av kompetansen, kapitalen og innovasjonsevnen som næringslivet besitter – enten det snakk om sosiale entreprenører, startups eller etablerte bedrifter. Vi må samarbeide mer med private aktører og la oss styre mindre av ideologiske skylapper – slik Arbeiderpartiet gjør når de tar til orde for å «fjerne eller kraftig redusere bruken av markedsmekanismer i alle deler av velferdsstaten». Det er ikke tiden for å ri ideologiske kjepphester og drive valgkamp med å fare med usannheter.
God kommuneøkonomi? Valgfrihet i tjenestene? Tillitt til at lokalpolitikere kjenner sin kommunes behov? Det er Høyre det.