Vidunderlige York!

Enkelte ganger kommer man til steder hvor man kjenner sjelen og historien ligge lag på lag. York er et av disse stedene. Sammen med fire kollegaer har jeg denne uken vært hos York Associates, som driver språkopplæring for politikere og næringsliv. I løpet av en uke har vi fått 20 individuelle timer og 15 gruppetimer. Jeg har lært mye om det engelske språket, og har fått praktisert det i langt større grad enn normalt. Jeg har gitt presentasjoner på engelsk, drevet problemløsning, forhandlet og skrevet formelle mailer og leserbrev om ulike tema. En bonus ved hele uken er at jeg også har lært mye om teamarbeid, kommunikasjon og møteatferd. Inspirert og klar for et nytt semester på Stortinget.

Folkene som jobber på York Associate er fantastiske mennesker. Vi har blitt behandlet som en del av familien, og de har tatt godt vare på oss gjennom lunsjer, sightseeinger og kaffepauser med small talk. Jeg kommer ikke utenom oppholdet uten å gi dere en historietime om York. Martin, en av lærerne, gav oss en fantastisk historievandring gjennom York. Målet hans var å forklare at det meste kan vi «takke» York for, alt fra grusomheter som holocaust, til homofile ekteskap og kristendommen.

Ingen tvil om at vi har vært i en by som rommer mye historie.

Første stopp var Spend Lane, like ved språkskolen, en av få gater som faktisk er igjen fra riktig gamIe dager. I 1190 ble jødene i York utslettet ved denne gaten. Jødene kunne velge mellom å konvertere til kristendommen og la seg døpe, eller å drepes av mobben. Det endte med at mennene drepte sine koner og barn, for deretter å sette fyr på hele borgen de søkte dekning i. Begrepet holocaust har sitt opphav i denne hendelsen, og ordet holocaust kommer av gresk for fullstendig brent. Et begrep som dessverre rommer utallige ofre.

Lenger ned i veien kom vi til et hus som visstnok har huset mannen som gav sitt opphav til kommunismen. Han skrev flere bøker, og flyttet til slutt til Tyskland hvor han inspirerte Karl Marx. Jeg husker dessverre ikke navnet. Navn og hendelser kom nemlig på løpende bånd, gjennom vår vandring gjennom byen.

York har også gitt oss den første terroristen. Guy Fawkes prøvde å sprenge parlamentet, 5.november 1605. Han mislyktes, ble tatt og torturert til døde. I Storbritannia feirer man fremdeles 5.november, for å feire dødsdagen til Guy Fawkes. En populær tradisjon er at ungene lager dukkefigurer av Fawkes, som deretter blir brent på bålet. De har til og med et barnerim for å huske hendelsen:

Remember remember the Fifth of November
the gunpowder, treason and plot,
I know of no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot.

Lenger inne i byen fikk vi se ett av flere romerske bad. Byen hadde visstnok fem romerske bad i storhetstiden. De romerske badene hadde fire avdelinger, hvor man gikk fra kaldt til glohett. Målet var å drepe alle insekter som visstnok var inni kroppene, gjennom gradvis oppheting. Konstantin den store bodde også i York en periode. Han kom til England med faren sin i 305. Konstantins sterke støtte for kristendommen hadde en enorm påvirkning på Europeisk historie. Kanskje hadde vi sett et annet Europa hadde det ikke vært for Konstantin?

Men hold dere fast, York er visst også opphavet til renessansen! Alquin fra York dro til Roma i 781, hvor han møtte og inspirerte Karl den store. Karl den store inviterte ham til hoffet i Achen, hvor han satte sitt preg på det åndelige livet og den kulturelle utviklingen under renessansen. Alquin var også opphavet til verdens første logiske gåte.

Homofile finner også en stor del av sin historie tilbake i York. Anne Lister var en lesbisk kvinne som likte å kle seg som en mann, med et tilhørende herrenavn, nemlig Gentleman Jack. Historien sier at hun skrev et brev til presten, hvor hun ba om å bli ektet med sin kjæreste. Han bifalt dette, med den tanke at det var et ekteskap mellom mann og kvinne, og således fikk man det første homofile ekteskapet i 1834. Anne Lister skrev også mange erotiske tekster, som beskrev forholdene hennes. De ble først dechiffrert i 1930, da mye av teksten var i kodeform hvor hun brukte en kombinasjon av algebra og gammelgresk. Anne Lister ses på som den første moderne lesbiske kvinnen. Martin fortalte oss videre at også mannen som startet Pride-bevegelsen i London, ble født i York.

Jeg kunne skrevet mye mer om det som skjedde i York, men jeg tror jeg må avslutte med å si at jeg virkelig anbefaler denne byen. Visste dere at York også er en vikingby? Det er imidlertid en helt annen historie. Jeg kommer definitivt tilbake til denne byen! Men nå gleder jeg meg til å se Rune og ungene i morgen.

Borte bra, hjemme best.

Cheers!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.